7/24 Görev Başındayız

12 Eylül 2009 Cumartesi

POLİSİ STATLARDAN ÇEK, FACİAYI ENGELLE!

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu


Yavuz Semerci
Habertürk Gazetesi Yazarı

Polisi statlardan çek, faciayı engelle!
13.05.2009 05:44:30


ALLAH korusun, statlarda bir facia yaşansa, statlarda görev yapan polis sayısını mı artıracaksınız?

Holiganizm ile özdeşleşen İngiltere'de veya Avrupa'da seyircisiz maç oynayan, sahası kapatılan kulüp duydunuz mu?

*

Başka bir soru:

1986 yılında Heysel Faciası'nda 39 Juventus taraftarı öldü. 1989 yılında Sheffield-Liverpool maçında 96 kişi öldü. Sonra ne oldu? Statlar polis mi kaynadı? Hayır tam tersi polislerin statlardaki yetkileri azaltıldı, kulüpler stat güvenliğini üstlendi, stat içlerinde hizmetli (Steward) sayısı artırıldı. Ve her şeyden evvel kulüpler, taraftarı hangi koşullarda olursa olsun kendileri destekleyecek ve bu uğurda ölecek kişiler olarak görmekten vazgeçti. Taraftarların müşteri olduğu kabullenildi.

Hükümetler, statların yenilenmesine kaynak aktardı. Tüm koltuklar numaralı oldu, kombine satışlar arttı, bilet alan her kişinin kimliği sisteme girildi. Bu yetmedi, kapalı devre yayınlar ile stat kontrol altına alındı. Suçun şahsiliği prensibinden hareketle, suç işleyen ve kamu düzenini bozanlar anında tespit edilip cezalandırıldı.

Suç işleyenler belgelerle birlikte hemen mahkemeye çıkarıldı. Yıllarca maçlara gitmeme cezaları verildi. Önemli maçlarda karakollarda konaklatıldı. Ulusal futbol istihbarat birimi kuruldu.

Sarhoş taraftarlar statlara alınmadı. Ve futbol güzelleşti. İnsanca muamele gören taraftar, holigan olmak yerine futbolsever olarak çoluk çocuğuyla statlara geldi. Taraftar sayısı arttı, holiganizm etkisini kaybetti.

*

Yani sorun sadece polislerin statlardan çekilmesi değil, bu konuya bütüncül yeni ve tüm kesimlerin altına imza atacağı yeni bir bakış acısı getirmek...

Futbol anarşisini engellemek görevini sadece polise bırakmak, başını kuma gömmek, sorunu çözdüğünü sanmaktan öte bir anlam taşımıyor. Ve artık, yılda milyar dolarlar dönen futbol endüstrisini büyütecek adımı atmak için bir facia beklemekten vazgeçmeliyiz.

*

Trabzon maçının ardından Kocaeli stadında yaşananların ardından Lig TV Maraton Programı'nda Sanşal Büyüka,"Statlardan polis çekerseniz neler olacağını görün" uyarısında bulundu. Büyüka bir facia yaşanacağından korktuğu için "polis kalsın" görüşünde. Büyüka yanlış bir kanaat önderliği yapıyor. Halbuki, sahaya girenleri tespit eder, bir yıl maçlara gitmeme cezası uygularsınız, etkin denetim yaparsınız ve sorunu çözersiniz. Dünya böyle çözmüş. Her taraftarın başına bir polis dikmek, taraftarı insan yerine koymamak ve saygısızlık etmek değil mi? Polise eziyet çektirmek değil mi? Ayrıca dünyada statların içinden kulüpler sorumluyken, Türkiye'de bu işi polise havale etmek tam anlamıyla Türk insanını "cahil, medeniyetten uzak, terbiyesiz" yerine koymak değil mi?

(Dünyada bu alanda neler yapıldığını öğrenmek isteyenlerin Habertürk spor yazarı, TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy'a başvurmalarını öneririm. Görüşlerinden ve raporlarından çok faydalandım.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Polis, Türk Polisi, Türk Polisleri, polis hakları, polisler, polislik, polisolmak, polis haberleri, polis gazetesi, polis aktüel, polis forumu, polis sorunları, özel harekat, çevik kuvvet, polis zammı, pomem, polis akademisi, ipa, polis alımı, polis sınavı, polis sınavları, polis okulları, polis olmak istiyorum, polislik sınavı, fazla mesai
Web: Polise Hakları Verilsin